Laiks vasaras ražas novākšanai: vai tavs ledusskapis ir gatavs dārza labumu saldēšanai un uzglabāšanai?

Ogu, augļu un citu vasaras gardumu sezona jau ir pašā pilnbriedā. Tāpēc tagad ir vislabākais laiks tos ievākt, sagatavot un sasaldēt lietošanai rudenī un ziemā. Tomēr bieži vien šajā laikā ledusskapji un saldētavas var kļūt pārpildītas un nekārtīgas. Eksperts dalās ar vairākiem vienkāršiem risinājumiem, kas palīdzēs uzturēt ledusskapī kārtību un nodrošinās vasaras augļu, garšaugu un ogu pareizu uzglabāšanu.

Pareiza ogu sasaldēšana

IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins skaidro ogu saldēšanā biežāk pieļautās kļūdas un kā tās viegli novērst. “Saldējot ogas, cilvēki visbiežāk pieļauj kļūdu, tās pienācīgi nesagatavojot. Ja ogas tiek noskalotas un uzreiz iemestas traukā, tās sasals vienā lielā gabalā. Tādējādi tiek apgrūtināta to izmantošana, turklāt ziemas laikā šo ogu baudīšana būs krietni sarežģītāka, jo būs jāvelta vairāk laika, lai tās sagatavotu lietošanai uzturā,” norāda Soročins.

Viņš iesaka nomazgāt ogas, kuras ir mazgāšanai piemērotas (piemēram, nemazgāt avenes vai meža mellenes), vispirms tās rūpīgi nožāvēt un tikai pēc tam sasaldēt vienā slānī uz paliktņa. Pēc sasaldēšanas tās nelielās porcijās var ievietot caurspīdīgos un atkārtoti aiztaisāmos maisiņos. Šāda metode ne tikai saglabā šo ogu formu un garšu, bet arī ļauj vieglāk atkausēt nepieciešamo daudzumu ogu. Soročins skaidro, ka dažas ogas pēc sasaldēšanas kļūst ļoti skābas, tāpēc tās var sastampāt, bet ne sablenderēt, un pirms ievietošanas ledusskapī tām pievienot nelielu daudzumu cukura.

“Padomā par to, kā tu, visticamāk, šīs ogas izmantosi. Ja ģimenei patīk pievienot tās kokteiļiem vai auzu pārslu putrai, sasaldē tās vienai personai paredzētās porcijās. Tādējādi saldētava būs labāk organizēta, bet ēdienu gatavošana būs intuitīvāka. Ja esi iecienījis raušus ar avenēm, tad tu, visticamāk, arī zini, cik daudz ogu nepieciešams, tāpēc ir ērtāk sasaldēt atbilstošu daudzumu vienai atkausēšanas reizei,” saka Soročins un piebilst, ka marķēšana ir vēl viens mazs solis, kas rada būtisku atšķirību. Janvārī būs grūti atcerēties, vai tās ir avenes vai sarkanās jāņogas. Lai izvairītos no pārpratumiem, marķē maisiņus ar datumiem.

Labi organizēts ledusskapja izkārtojums palīdz ietaupīt

Lai gan vasarā saldētavas bieži nonāk uzmanības centrā, ledusskapim ir jāpievērš tikpat liela uzmanība, jo īpaši ikdienas lietošanai.

“Cilvēki mēdz domāt, ka ledusskapis ir tikai auksta kaste, taču patiesībā tas ir viens no aktīvāk izmantotajiem mājas elementiem. Ja tajā valda nekārtība, tiek radīta neapmierinātība, ietekmējot gan ēdienu gatavošanas efektivitāti, gan kopējo virtuves atmosfēru,” viņš saka.

Tā vietā, lai tiektos uz pilnību, viņš iesaka plānot ledusskapja izkārtojumu, ņemot vērā ikdienas paradumus: grupē kopā līdzīgus produktus vai izveido īpašas sadaļas konkrētiem produktiem, piemēram, mērcēm. Turklāt ledusskapī ļoti svarīga ir pārredzamība – ja produkti nav viegli saskatāmi, ir mazāka iespēja, ka tie tiks izmantoti.

Lai risinātu šādas situācijas, īpaši tiem cilvēkiem, kam ledusskapī ir ierobežota vieta, viņš iesaka mainīt ledusskapju plauktu novietojumu. Mainot izkārtojumu atbilstoši tam, kas ledusskapī tiek uzglabāts – sākot no lielākām vasaras dzērienu pudelēm un beidzot ar ēdienu pārpalikumu traukiem, kas liekami cits uz cita, iespējams ievērojami palielināt ledusskapī pieejamo vietu un panākt nepieciešamo efektivitāti.

Turklāt papildus citādam plauktu novietojamam dažādi speciāli rīki var vēl vairāk uzlabot ledusskapja organizāciju, tajā ieviešot gan kārtību, gan padarot to vizuāli pievilcīgāku. Izmantojot tādus rīkus kā vienu uz otra liekamus traukus, glabāšanas kārbas ledusskapim un grozāmo paliktni, tu skaidrāk varēsi pārskatīt ledusskapja saturu un produktu daudzumu.

“Galu galā, efektīvi organizēts ledusskapis rada ne tika kārtību, bet arī sistēmu, kas patiesi atspoguļo unikālus ģimenes paradumus un ikdienas rutīnu. Tādējādi ēdiena gatavošana kļūst vieglāka, plānošana vienkāršāka, samazinās pārtikas izšķērdēšana un iespējams ietaupīt gan laiku, gan naudu,” rezumē Soročins.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro