JKP paši saņem “dzelteno kartīti”. Vai Lemberga vārdi piepildās?

Valdības lēmums par Valsts drošības dienesta (VDD) priekšnieka Normunda Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu amatā izvērties par īstu politisku skandālu – galvenie “tiesiskuma aizstāvji” – Jaunā konservatīva partija (JKP) iebildusi pret Mežvieta apstiprināšanu amatā un sarīkojusi kārtējo cirku, demonstrējot, cik zemu vērtē citu koalīcijas biedru viedokli un cik patiesībā izmisīgi alkst nomainīt vairāku tiesībsargājošo iestāžu vadītājus.

Skandāls ap Mežvieta apstiprināšanu amatā kārtējo reizi iezīmējis JKP karstākās ambīcijas – kļūt par noteicējiem izmeklēšanas un drošību struktūrās, par ko iepriekš brīdinājis arī Ventspils mērs Aivars Lembergs. Iespējams, līdz šim Lemberga vārdiem neviens nebija pievērsis tik lielu uzmanību, kā pēc pagājušajā nedēļā notikušā skandāla.

Taisnības labad gan jāsaka, ka jau no sākta gala JKP nav slēpusi, ka negatīvi vērtē vairāku izmeklēšanas un drošības iestāžu vadītāju darbu. Lai arī JKP līderis Jānis Bordāns atturējās oficiāli nosaukt amatpersonu uzvārdus, kuru nomaiņu vēlētos, pavisam iespējams tās būs personas, kuru pilnvaru termiņš tuvojas beigām – pirmajās kritikas krustugunīs jau krita ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Tagad, šķiet, kārtā pienākusi arī Mežvietam, uz kura apstiprināšanu amatā bordānieši reaģējuši kā niķīgs bērnudārznieku bars, kurš nevēlas iet gulēt diendusu.

Lai arī JKP publiskajā telpā norāda, ka jautājums virzīts lielā slepenībā un Mežvieta kandidatūra neesot apspriesta nedz Saeimas atbildīgajās komisijās, nedz parlamentā, vairākus deputātus šāda attieksme izbrīna – viņi JKP rīcību salīdzina ar pirmsskolas vecuma līmeņa sadarbību.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) norāda, ka, pretēji JKP apgalvotajam, Mežvieta darbs novērtēts pozitīvi, tāpat publiski pieejamas atskaites par viņa darbu. Neesot bijušas nekādas iebildes ne no atbildīgās Saeimas komisijas, ne īpašajiem prokuroriem, tāpēc Mežvieta termiņa pagarinājums esot loģisks lēmums.

Iekšlietu ministrs arī skaidroja, ka valdība sēdes slēgtajā daļā ministriem bijusi iespējas uzdot jautājumus. Tāpat viņš esot arī aicinājis JKP parunāt ar Mežvietu mazajā zālē pirms lēmuma pieņemšanas. Tomēr JKP pārstāvji esot demonstratīvi pametuši telpu. Šāda bērnišķīga uzvedība gan nav pārsteidzoša, zinot, ka Saeimas sēdēs piedalās kartona Jurašs un sev nevēlamu viedokli Strīķe uzklausa, stāvot ar muguru pret tribīni.

Arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) iebilst apgalvojumam, ka VDD un tā vadītāja darbs nebūtu izvērtēts. “Tas ir amizanti, ka JKP pašlaik atsaucas uz nepieciešamību izvērtēt Mežvieta kandidatūru Saeimas Nacionālās drošības komisijā. Patiesībā mēs gandrīz katrā otrajā komisijas sēdē izskatām kādu ar Valsts drošības dienestu saistītu jautājumu un arī vērtējam paveikto,” uzsver Kučinskis.

Līdzīgs viedoklis ir arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātam Edvīnam Šnorem (Nacionālā apvienība), kurš atgādina, ka VDD katru gadu pavasarī sniedz publisku atskatu par savu darbu un tas arī esot īstais brīdis vērtēt iestādes un tā vadītāja darbu.

Vairums neizslēdz, ka JKP attieksme pret Mežvietu ir slikts signāls mūsu sabiedroto valstu dienestiem, taču, ja atceramies to sūtītās vēstules ārvalstu vēstniecībām, tad arī šis solis vairs neizraisa izbrīnu.

Tā vien izskatās, ka JKP šobrīd nemaz negrasās slēpt savu ieinteresētību drošības dienestu pārņemšanā Latvijā. Un šeit jāatgriežas pie raksta sākumā pieminēta Ventspils mēra Aivara Lemberga viedokļa, kurš ne reizi vien plašsaziņas līdzekļos paudis viedokli, ka JKP galvenais mērķis ir pārņemt tiesībsargājošās struktūras.

Tas esot redzams tieslietu ministra Jāņa Bordāna izteiktajā neuzticībā ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. “Bordāns grib Kalnmeiera vietā ielikt savu cilvēku. Viņam nav interese kaut ko pilnveidot tieslietu sistēmā,” norādīja Lembergs.

Saskaņā ar viņa teikto, Bordāns vēlas nodibināt savas partijas vadības diktatūru tiesās, prokuratūrā, Satversmes aizsardzības birojā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Drošības policijā.

“Citiem vārdiem sakot, Meroni-Bordāns grib privatizēt un padarīt par personīgo instrumentu visu tiesu, prokuratūras un drošības struktūru sistēmu. Līdz ar to pietiks pacelt klausuli un pateikt: “Tam drošības līdzeklis cietums”, “tam notiesāt tik”, “to izlaist”, “tam nosacīto”, “tam uzrādīt apsūdzību”, “Jurašam neuzrādīt apsūdzību”, “Strīķei neuzrādīt apsūdzību,”, “Meroni savējais – tam arī neuzrādīt apsūdzību”,” norādīja Lembergs.

Un JKP acīmredzami kareivīgi iet uz šo ceļu, vienlaikus gan demonstrējot gana bērnišķīgu uzvedību, par kuru jau sāk smieties paši JKP agrākie atbalstītāji. Varbūt līdz ar Mežvieta apstiprināšanu amatā Strīķes pieminētā ”dzeltenā kartīte” parādīta nevis Kariņa valdībai, bet pašiem JKP?

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro